Skip to main content

Operera eller stråla bort cancern? Det är ödesfrågan för alla som får behandlingsbar prostatacancer.
I potten ligger impotens, urinläckage och kanske även risken för återfall. Läkaren är skyldig att upplysa om biverkningarna, men få vet att uppemot 70% av behandlade patienter riskerar långvariga skador från sin behandling.
Eller är framtiden så kallad fokal behandling där man angriper cancercellerna direkt och med betydligt färre biverkningar? Vid fokal behandling förs nålar in i prostatakörteln och placeras runt tumören. Tumörvävnaden dödas genom att elektricitet skickas mellan nålarna, vilket ger celldöd utan någon värmeutveckling.
Anna Lantz, specialistläkare och docent i urologi på Karolinska Universitetssjukhuset leder Skandinaviens första forskningsstudie kring fokal behandling. I det här poddsamtalet jämför Anna Lantz riskerna för impotens och urinläckage mellan de traditionella behandlingarna strålning eller kniven, och berättar om senaste nytt kring fokal behandling.
Anna Lantz leder också ett pilotprojekt i Stockholm kring sk organiserad PSA-testning. Hon tror att Socialstyrelsen är på väg att om några år rekommendera allmän screening kombinerad med MR av män över en viss ålder, och att det i så fall kan rädda livet på minst 1000 personer per år.

Alla som vill veta senaste nytt om olika behandlingar av prostatacancer bör lyssna på detta poddsamtal.

Leave a Reply