Skip to main content
Cancerbeskedet slår undan benen på alla som får en diagnos. Oro och ångest. Och inte minst väntan. Livet stannar upp. Många drabbas av livskris. Andra får en ny styrka. Kanske får nya prioriteringar i sitt liv.
Möt mediemannen Joachim Berner som öppet och naket berättar om tiden i vintras när han väntade på operation för sin prostatacancer.

CANCERÅNGEST. Vad händer med en man som stått på barrikaderna och enbart visat styrka, när cancerångesten börjar krypa in under skinnet på honom?
Joachim Berner var länge en wonderboy i media. Alla ville ha honom som chef för sina redaktioner.  Han blev chefredaktör för Dagens Nyheter, och även Expressen.

Idag är Joachim drygt 60 år, och han opererade sig i vintras för prostatacancer. Han som länge trodde att han var odödlig, bröt ihop inför operationen. I det här poddsamtalet berättar Joachim Berner öppet och naket om vad som hände när han fick cancerbeskedet.

  • Om rädslan som grep tag i honom.
  • Om tankarna kring riskerna för läckage och falnande potens.
  • Om hur självbilden som stark och oövervinnlig går i kras, när man befinner sig i dödens närhet.
  • Om rädslan för återfall.
  • Om hur livet aldrig mer blir sig likt efter en cancerdiagnos.
  • Om varför män så sällan vågar prata öppet om manlighetens cancersjukdom.
  • Om hans egna insikter nu när han går in i den tredje åldern.

I podden berättar Joachim också öppet om karriärkrisen som ledde till suicidala funderingar. Om drevet efter kraschen på Expressen och inför det tänkta jobbet som chef på Sveriges Radio.

I våras skrev Joachim Berner boken ”Alla dessa dagar som kom och gick – tankar om livet i den tredje åldern”. Om livskriser, åldrande men också nya insikter. Och hur det känns att plötsligen öppet våga visa svaghet.

Lyssna gärna på ett finstämt samtal om cancern, livet, döden och tankarna däremellan.

Leave a Reply